Vrijblijvende kostenindicatie? Bel gewoon even: (+31) 085 060 3603

Ceci n’est pas un produit

Iedereen met een webwinkel of website weet dat foto’s belangrijk zijn voor de waardering die een bezoeker heeft voor de website. Toch lijkt het soms alsof er alleen maar is gekeken naar of een foto er ‘mooi’ uitziet. Om optimaal gebruik te maken van foto’s, is het belangrijk om te weten wat je met die foto wil tonen. De afbeelding staat namelijk niet gelijk aan het product, het is een representatie ervan. Het doel van de foto komt terug in alle facetten van webshopfotografie, van de compositie tot het fotograferen tot het nabewerken van de foto’s.

Laat zien wat belangrijk is

Bij de compositie van de foto moet dus goed worden nagedacht over wat belangrijk is voor de bezoeker om te zien. Daarom hebben wij bijvoorbeeld bij onze nieuwe webwinkel met medische thuistests ervoor gekozen om niet alleen het doosje te fotograferen, maar ook de inhoud van het doosje. Op die manier krijgt de bezoeker meteen goed beeld van wat hij/zij kan verwachten. Als we in de tekst vermelden dat het gaat om een simpel product, moet dit ook in de foto zichtbaar zijn.

Kijken doet kijken

Wanneer je werkt met menselijke gezichten, is het altijd een goed idee om de modellen naar het product te laten kijken, in plaats van naar de bezoeker. Met behulp van eye-tracking software is dit makkelijk aan te tonen.

Belichting en ‘verstrooiing’

Belichting is de belangrijkste factor om een foto er professioneel te laten uitzien. Vooral de verstrooiing van het licht speelt hierbij een rol. Om het licht te verstrooien kan er gebruik worden gemaakt van een softbox, die zelf vrij eenvoudig te maken is (klik hier voor wat leuke ideeën). Als er eenmaal voor een bepaalde belichting is gekozen is het belangrijk om die dan ook voor elk product te gebruiken, om zo tot een uniforme uitstraling te komen. Natuurlijk moet de camera goed ingesteld zijn. Als je de foto’s zelf maakt, is dat een kwestie van experimenteren om zo tot het gewenste beeld te komen.

The finishing touch

In de nabewerking kan de ‘finishing touch’ worden gedaan. Voor een webprofessional is enige Photoshop-kennis onontbeerlijk, dus er kan altijd zelf een poging worden ondernomen om de foto’s na te bewerken. Als het in eerste instantie zelf niet lukt om bijvoorbeeld op een mooie manier de achtergrond te verwijderen, zijn er op Youtube altijd genoeg Photoshop tutorials.

Als het gaat om het nabewerken en/of maken van grote aantallen productfoto’s, zijn er ook verschillende bureaus die deze dienst kunnen leveren, zoals bijvoorbeeld Remove the BackgroundUw Productfotograaf of De Fotograficus.

Beeld converteert

Onthoud tijdens het hele proces wat de foto moet representeren, en de kans is een stuk groter dat het gewenste doel (conversie) wordt bereikt. Bij het doen van A/B testen wordt soms alleen met lay-out of de inhoud getest, maar bekijk ook eens wat het veranderen van de productfoto’s voor de conversie kan betekenen!

Over onze gastblogger Jelmer Koers

Jelmer Koers werkt met zijn bedrijf Koers en Content als freelance online marketeer, en helpt (MKB-)ondernemers met de inrichting en verbetering van hun online marketing.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Hoe verbeter je de betrouwbaarheid van je webshop?
Goodbye Picnik, hello PicMonkey
Stockfoto’s… maar dan anders
Kleuren op je beeldscherm meten met Color Cop

Informatie over gerelateerde producten en diensten op onze website:

Webshop-ontwikkeling
Website-ontwikkeling

Automatisch onze blogartikelen in je inbox?

En direct onze handige 10 zoekmachine-tips downloaden? WebGenerator blogt over online marketing, webdesign, e-commerce en nog veel meer. Onze artikelen per e-mail ontvangen zodra we ze plaatsen? Meld je dan hieronder aan en download meteen onze “10 SEO Tips Cheat Sheet“.

Subscription Form (#10)
magnifiercross