Vrijblijvende kostenindicatie? Bel gewoon even: (+31) 085 060 3603

Zorg dat Google je website goed indexeert

Wist je dat Google de hele dag bezig is om het hele internet te downloaden? Da's nog eens een backup! Maar alle gekheid op een stokje… Als je via Google een zoekopdracht uitvoert, zoek je feitelijk niet direct op internet, maar in website-pagina's die Google naar haar eigen serverparken heeft gedownload. Bovendien heeft Google op die pagina's haar even fameuze als mysterieuze "algoritmen" losgelaten, die ervoor zorgen dat je de meest relevante resultaten krijgt bij een zoekopdracht.

Dit proces heet "indexeren" en Google doet dit pagina voor pagina. Je kunt je voorstellen dat het heel belangrijk is dat Google je hele website indexeert, zodat je website gevonden kan worden op alle inhoud in je website. Toch zijn er veel websites die kampen met een slechte indexering. Van die websites heeft Google bijvoorbeeld slechts een klein deel van alle pagina's geïndexeerd, of zelfs alleen de homepage of in het ergste geval: geen enkele pagina.

Als je niet zeker weet of Google wel alle pagina's van je website heeft geïndexeerd, dan is er een simpel trucje om daar achter te komen. Type in Google de volgende zoekopdracht in:

site:www.hierjewebsitenaam.nl

Google toont dan alle geïndexeerde pagina's van je website en -- om het je makkelijk te maken -- meteen het aantal geïndexeerde pagina's onder het zoekveld:

Website indexering door Google

Heb je de "site:" zoekopdracht uitgevoerd en zie je veel minder pagina's dan je website in werkelijkheid heeft? Dan kunnen onderstaande tips je verder helpen.

Zorg voor links op andere websites

Les 1: als er op het hele internet geen link naar jouw website te vinden is, zal Google jouw website ook niet vinden. Zeker voor een nieuwe website zijn externe, inkomende links dan ook van levensbelang. Linkbuilding is de laatste jaren niet voor niet uitgegroeid tot een aparte tak van sport in SEO-land. Zorg daarom in ieder geval voor "the basics": plaats of vraag vermeldingen op sites waar dat makkelijk kan zoals startpagina's, sites van branche-organisaties, maar denk ook aan social media zoals je Twitter-, Facebook- en LinkedIn-account.

Maak je website goed "bewandelbaar" voor Google

Op je eigen website zijn links al net zo belangrijk. Als Google op je homepage komt (of welke andere pagina van je site dan ook), zal ze via links "doorbladeren" naar de andere achterliggende pagina's in je website.

Zorg daarom voor:

  • Een goede navigatie (menustructuur) die op alle pagina's van je website terugkeert.
  • Een pagina met een sitemap (een gestructureerd overzicht van links naaralle pagina's op je website).
  • Link ook binnen je websiteteksten naar andere pagina's op je website, met name als het gaat om pagina's die misschien niet direct terugkeren in je menustructuur.

Vermijd:

  • Navigaties gebaseerd op exotische scripts of Flash (aandachtspuntje voor je webbouwer).
  • Flash-homepages met maar één link naar de rest van de site, namelijk 'Skip intro'.

Bied Google een XML-sitemap aan

Behalve een sitemap op een pagina in je website (ook wel HTML-sitemap genoemd), kun je Google ook een zogenaamde XML-sitemap aanbieden. Dit is een compleet overzicht van alle pagina's in je website in een specifiek dataformaat (XML dus). Hieronder een stukje uit onze eigen XML-sitemap:

Google Sitemap XML

Om je XML sitemap bij Google aan te bieden, moet je een account hebben of aanmaken bij Google's webmaster tools.

Hou je website "vers"!

Geef Google reden om regelmatig terug te keren op je website om nieuwe inhoud te indexeren. Verse content is daarin het sleutelwoord. Een blog op je website is daarvoor bijvoorbeeld een heel goed idee.

Meer zoekmachinetips

Een goede indexering van je website is de basis voor je vindbaarheid in Google. Je kunt nog veel meer doen (en dat zal vaak ook nodig zijn) om goede posities in Google te bewerkstelligen: lees bijvoorbeeld maar eens deze zoekmachinetips.

Niet happy met je indexering?

Is je site al een tijd in de lucht maar wordt-ie maar niet lekker geïndexeerd door Google? Dan zit je website misschien technisch niet goed in elkaar. Wij kunnen je bestaande website -- vaak tegen lage kosten -- overzetten naar het zoekmachinevriendelijke WordPress zodat je er zeker van bent dat Google je website wél goed indexeert.

Wil je daar meer over weten? Bel ons dan gerust op 036 30 200 15 of stuur ons een mailtje. We kijken graag wat we voor je kunnen betekenen.

Automatisch onze blogartikelen in je inbox?

En direct onze handige 10 zoekmachine-tips downloaden? WebGenerator blogt over online marketing, webdesign, e-commerce en nog veel meer. Onze artikelen per e-mail ontvangen zodra we ze plaatsen? Meld je dan hieronder aan en download meteen onze “10 SEO Tips Cheat Sheet“.

Subscription Form (#10)
magnifiercross